Loretta Lux
Girl with a teddy bear (2001)
We doen het allemaal, met mobiel of camera foto's maken. Maar om dit op professioneel niveau te doen vraagt veel meer. Naast techniek vereist het een nauwkeurige en kunstzinnige manier van kijken. Waardoor wordt een onderwerp interessant, waardoor wordt een foto kunst in plaats van een kiekje. Fotografie is zeer uiteenlopend, van de straatfotografie van Ed van der Elsken tot de gestileerde vorm van Erwin Olaf.
Ik hou van deze kunstvorm. Ze staat voor mij het dichtst bij het dagelijks leven en laat mij anders naar mijn omgeving kijken. Ik krijg meer oog voor licht, voor lijnen, voor details. Er vallen dingen op waar ik eerder aan voorbij ging.
In deze blog een aantal fotografen die mijn blik hebben veranderd. En die me inspireren om vanuit hun werk te gaan schrijven.
Girl with a teddy bear (2001)
Barbara (Grief, 2007)
Architecture of density a119
Hans Eijkelboom (1949) is een in Arnhem geboren beeldhouwer, conceptueel kunstenaar en bovenal fotograaf. Op Apunto Gallery staat het volgende over hem geschreven: Hij volgde opleidingen aan de academies van Den Bosch en Arnhem en was onderdeel van Ateliers ’63 in Haarlem. Hij interesseert zich sterk voor identiteit. Als fotograaf boeit hem vooral het vermogen van de camera om patronen en verbanden bloot te leggen door het seriematige van het medium fotografie.
Vali in the mirror with starlets, Parijs, 1952
Marrie Bot (1946) begon als grafisch ontwerper en is sinds 1976 voornamelijk bezig met fotografie. Haar foto's komen voort uit een persoonlijke betrokkenheid bij de gefotografeerde situaties, waarin meestal mensen de hoofdrol spelen. Sinds het begin van haar carrière heeft ze zich toegelegd op projecten met een sociaal-cultureel thema. Voorbeelden zijn het boek Miserere (1984), over de grote pelgrimsoorden in Europa en de vormen van boetedoening die vandaag de dag nog steeds gangbaar zijn, en The Burden of Existence (1988), met foto's en verhalen over verstandelijk gehandicapten.