Lichtfestivals

Amsterdam Light Festival

Met mijn beste vriendinnetje was ik vorig weekend in Amsterdam, voor het Amsterdam Light Festival. Het is de achtste editie van deze openlucht tentoonstelling, dit jaar getiteld Disrupt. 

Op de website staat: Kunstenaars uit de hele wereld gebruiken licht om je aandacht te trekken, je wakker te schudden of je op andere gedachten te zetten. Sommigen transformeren met hun kunstwerk de bestaande architectuur in de stad, terwijl anderen juist het effect laten zien dat wij als mens hebben op de natuur en het klimaat. 

Krijn de Koning - Nacht tekening

Je kunt met een rondvaart of een eigen boot langs de kunstwerken varen. Dat wordt veel gedaan, het is echt file varen. Je kunt natuurlijk ook fietsen of wandelen langs de werken, dat laatste doen wij, een wandeling van zo'n 6,3 kilometer.

Het weer is niet optimaal. Soms regent het een beetje, dan weer is het droog. We moeten veelvuldig de druppels van de lens vegen om zo weer plaats te maken voor nieuwe druppels. Daarnaast ben ik niet heel goed in het maken van foto's in het donker. Ondanks een statief zijn foto's regelmatig bewogen of verkeerd belicht. Ik ben jaloers als ik de scherpe en gelukte foto's van anderen zie op internet.

We pakken de route op bij het Waterlooplein en lopen richting Carré. Krijn de Koning heeft de Magere Brug versierd met zo'n 1800 lichtbollen die de contouren van de brug verlichten. Hij wilde weten of je met deze lichtlijnen een nieuwe tekening kon maken. Hij nam de vormen van de brug, de vier bogen aan weerszijden van de midden doorgang en de lijnen van de ophaalbrug. Hij husselde ze door elkaar en zette ze vervolgens weer op de brug, waardoor een nieuwe aanblik ontstond.

Lambert Kamps - Order/disorder

Beweging staat centraal in de zeven meter hoge installatie. Negen lichtgevende cirkels draaien onophoudelijk in en uit elkaar, de grootste met een diameter van vier meter, de kleinste slechts zeventig centimeter. Voor de kunstenaar staan de bewegende  ringen gelijk aan de dynamische, snel veranderende wereld. Hoewel mensen soms de controle verliezen en chaos laten overheersen wordt die altijd weer opgevolgd door momenten van rust en helderheid. 

Har Hollands - Between the lines

Een mysterieuze rode gloed beweegt zich rusteloos door de bestuurderscabine van de oude hijskraan langs het Entrepotdok. Zou daar iemand bezig zijn? En waarmee dan? De lichtlijnen van de kunstenaar volgen de contouren van de arm van de kraan. De zachtgele lijnen lichten afwisselend op. Zo ontregelen ze de structuur van de kraan en transformeren het oude industriële monument tot lichtkunstwerk.

Masamichi Shimada - Butterfly Effect

Zeven reusachtige vlinders zijn neergestreken op het wateroppervlakte van de Plantage Muidergracht. De kunstenaar wil een positieve keten van oorzaak en gevolg tonen. Een rimpeling veroorzaakt door een langsvarende boot doet de vlinders op en neer deinen. Als gevolg van de beweging van het water worden de vlinders niet vernietigd maar lichten de vleugels op. Zo kijkt Shimada ook naar de wereld. Problemen of uitdagingen kunnen nog zo groot lijken, maar een schijnbaar kleine actie van één persoon kan een wereld van verschil maken. 

Republic of Amsterdam Radio & Nomad Tinker House - Hiding in the Wolf's Lair

Aan de achterkant van Artis staan vier oplichtende wolven. Ze hebben zich verzameld rond een groepje mensen die zijn weggedoken op de zolder van één van de houten gebouwen langs het water. 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef de dierentuin geopend. Ondanks voedseltekorten konden veel dieren overleven. In 1941 werd Artis door de Duitsers gedwongen alle Joodse medewerkers te ontslaan en een bord met 'Verboden voor Joden' te plaatsen. Zonder dat de bezetter het wist waren er veel onderduikers in het park. Zij verstopten zich in de dierverblijven zoals op de zolder van de Roofdierengalerij en in het Wolvenhuis. In 2013 werd tussen de dakpannen van deze ruimte een envelop met gedichten van verzetsstrijders ontdekt.

De kunstenaar heeft de vijandigheid tussen wolf en mens gebruikt als symbool voor onze eigen angst voor mensen die 'anders' zijn. 

Tom Biddulph & Barbara Ryan - Surface Tension

De kunstenaars hebben een deel van het water bij het Entrepotdok getransformeerd tot een verdronken straat, de oplichtende silhouetten van meegesleurde foto's, lantaarnpalen en verkeersborden steken boven het water uit. Ze vragen hiermee aandacht voor de steeds vaker voorkomende overstromingen. 

Sergey Kim - Neighborhood

Lichtgevend wasgoed hangen aan weerszijden van de Oudeschans. Tussen de broeken, jurken en ondergoed hangt ook een Turkse wijde broek, een traditionele Joodse jurk en een Marokkaanse djellaba. De kledingstukken vertegenwoordigen de culturele en etnische mix van de bewoners van de stad. De waslijnen zijn bevestigd op woonboten en zorgen voor een knus buurtgevoel. Door met iets alledaags en universeels als drogend wasgoed een harmonieus beeld te tonen van mensen die gemoedelijk naast elkaar bestaan, hoopt de kunstenaar een positieve boodschap af te geven. 

Internationaal Lichtkunstfestival - Slot Zeist

Deze week ben ik met vrienden naar het Internationaal Lichtkunstfestival Slot Zeist geweest. 
Ook hier zijn lichtdesigners uit binnen- en buitenland uitgenodigd om een lichtkunstwerk te creëren rond Slot Zeist. Dit evenement maakt deel uit van een Europese tour van Light Castle Festivals.  

Anna Gallas - Still alive (foto van de website, mijn eigen exemplaar was te bewogen)
Op de website staat: Vlinders vliegen als een symbool van de natuurkrachten uit de scheuren van de aarde en verspreiden zich over de hele wereld. De mens heeft het land altijd ondergeschikt gemaakt en vaak de natuurlijke omgeving vernietigd. Dit keer is het de natuur die het initiatief neemt en opgemerkt wil worden

Deze eigen video laat de Vitruvian Man van Leonardo da Vinci tot leven komen. De tekening van Da Vinci, die 500 jaar geleden stierf, was een stelsel van lichaamsverhoudingen en staat op de Italiaanse 1 euromunt. De Vitruviusman wordt gezien als het symbool voor het humanisme, met de mens als middelpunt van het heelal. 

De Giant Dandelions, gemaakt door Olivia d'Aboville, een Frans-Filipijnse kunstenares.
De gigantische paardenbloemen zijn gemaakt van gerecyclede waterflessen. Ze werden in stukken gesneden om met nylon tot een kunstwerk te worden gelast. Elke bloem heeft een duurzame lichtbron en alle bloemen bij elkaar maken een landschap van licht. De kunstenares wil zo aantonen dat afval niet hoeft te bestaan.  

eigen video: Stefano Massanti - Chorus of Light
Een concert van 20 lichtkolommen. Het idee van de kunstenaar is dat elke kolom een lid van een koor is, dat zijn deel van het totale muziekstuk zingt. 

Caitlind rc Brown en Wayne Garret - Cloud
Een prachtig interactief kunstwerk, gemaakt op basis van 6000 gloeilampen. Al die losse gloeilampen vormen een wolk.
Uit die wolk hangen trekschakelaars, waarmee je een individuele lamp aan of uit kunt zetten. 

Lichtshow aan het begin/eind van de route met het slot als achtergrond. 

Dit festival is een stuk kleiner dan het Amsterdam Light Festival maar intiemer. Je kunt er dichterbij de kunstwerken komen en sommigen zijn interactief. In Amsterdam bestonden veel beelden uit een wit soort tl-licht, hier zijn de werken naar mijn mening iets veelzijdiger.