In 1890 werd de Langstraatspoorlijn 's Hertogenbosch - Lage Zwaluwe in gebruik genomen. Deze was aangelegd om grondstoffen voor de schoenindustrie rond Waalwijk te vervoeren. Daarom werd de lijn ook wel Halve Zolenlijn genoemd. Het spoor liep door het natte laagveengebied van de Moerputten en daarom werden twee bruggen gebouwd: de Moerputtenbrug en de Venkantbrug.
Tielen met mijn beste vriendin. Zij had de Moerputtenbrug al een tijd op een lijstje staan, en ik hou van industrieel erfgoed. De 600 meter lange brug is daar een goed voorbeeld van. Het statige gevaarte bestaat uit een ijzeren constructie die rust op 35 gemetselde pijlers.
In 1972 werd de lijn gesloten. Na aanvankelijke plannen tot sloop werd de brug in 1995 een rijksmonument en in 1997 heeft Staatsbosbeheer de brug aangekocht. In 2004 is begonnen met een omvangrijke restauratie, daarna werd de brug toegankelijk voor wandelaars, als onderdeel van het Halvezolenpad.
Aan de overkant van het parkeerterrein, gevalletje tegenlicht, drassig land en Hollandse luchten.
Op de terugweg drinken we nog wat in de Verkadefabriek in Den Bosch (foto rechtsboven). We parkeren bij de oude Nederlandsche Sigarenfabriek van Goulmy en Baar (foto linksboven), waar omwonenden strijden voor het behoud van de prachtige statige platanen.
In de koekjesfabriek werden frou-frou's en café-noirs gebakken. Veel Bossche meisjes gingen na de huishoudschool werken bij Verkade: de meisjes van Verkade. Na de sluiting in 1993 heeft de oude fabriek jarenlang leeg gestaan. Nu is het een culturele ontmoetingsplek. Er zijn twee theaterzalen, vijf filmzalen, een Clubzaal en een café-restaurant. Ook is er een winkel, ontworpen door Piet Hein Eek. En de tegels in het halletje bij de wc... (foto onder)... zucht... wil ik ook wel, met mijn eigen foto's!