Frans Halsmuseum - Haarlem

Frans Hals Museum in Haarlem, locatie Hof. Foto's van internet, maker onbekend. 

 

Een tiel-tip van een oud-huisgenote: het Frans Hals Museum. Ik heb nog goedkope treinkaartjes liggen die gebruikt moeten worden dus ik trap mezelf het huis uit, met de trein naar Haarlem. Het museum heeft twee locaties. Hof, gelegen in een mooie straat op zo'n 20 minuten afstand van het station en Hal, aan de Grote Markt. Ik begin bij Hof. Vanaf 1810 diende het gebouw als weeshuis. Jarenlang vonden tal van weeskinderen hier een onderkomen, waaronder de schilder en schrijver Jacob van Looy. Hierna werd het een oudemannenhuis. In 1908 kocht de gemeente de panden om er de stedelijke kunstcollectie te exposeren die men niet meer kwijt kon in het stadhuis. 

Frans Hals wordt gezien als één van de belangrijkste Oude Hollandse Meesters, toch ken ik zijn werk en leven niet. Hij is geboren rond 1582 in Antwerpen. Een aantal jaren later verhuist het gezin naar Haarlem. Hals is tweemaal getrouwd geweest en heeft vijftien kinderen laten dopen. Hij maakte portretten van de elite, hij schilderde ze in al hun rijkdom en zelfvoldaanheid. Zelf is hij zijn leven lang door armoede achtervolgd. Hij is overleden op ongeveer 84-jarige leeftijd, hij ligt begraven in de Sint-Bavokerk. Het museum is genoemd naar Haarlems beroemdste kunstenaar en bezit meer dan een dozijn schilderijen van hem. 

In de huidige expositie Haarlemse Helden. Andere Meesters worden naast werken van Frans Hals schilderen getoond van stadsgenoten uit de 16e en 17e eeuw. Soms zijn er hedendaagse werken uit de collectie naast gehangen om de bezoeker uit te dagen anders naar het oudere werk te kijken. 

Frans Hals - Regenten van het St. Elisabeths Gasthuis (1641)

Detail van Frans Hals - Portret van Cornelia Claesdr Vooght (1631)

Jacobus van Looy - Piet

Boven: poppenhuis. Onder: Gerrit Berckheyde - De Grote Markt met de Grote- of Sint Bavokerk 


Ik ben geen groot fan van het werk van Frans Hals. Ik bewonder de techniek, de zeer nauwkeurige vastlegging van details. Maar het raakt me niet. Leuker vind ik de schilderijen van Jacob van Looy, die in het gebouw woonde toen het nog een weeshuis was, recentelijk aangekocht door het museum. Maar het gebouw is heel prettig en overzichtelijk. 

Via groene kleine straten loop ik naar de Grote Markt, naar de Grote of Sint-Bavokerk. Het spreekwoord 'de kogel is door de kerk' vindt mogelijk zijn oorsprong in een gebeurtenis in 1573 in deze kerk. Tijdens het Beleg van Haarlem schoten de Spanjaarden een kogel door de kerk. Deze kogel was bedoeld voor de predikant, die gezien werd als afvallige. De kogel mistte het doel en is nog altijd te zien in de binnenmuur van de kerk. 

Daarna loop ik naar de tweede locatie van het Frans Hals Museum, Hal. Het is een mengeling van drie verschillende gebouwen, de Vleeshal (markthal voor slagers en vleeshouwers), het Vishuisje (woning van de marktmeester van de vishal, later een koffiehuis) en de Verweyhal (voormalige herensociëteit en bank. Vernoemd naar de Haarlemse schilder Kees Verwey). 

Op deze locatie wordt moderne kunst tentoongesteld, momenteel is er de expositie Israels tot Armando. De meeste werken kunnen mij niet bekoren, te modern, te weinig tot de verbeelding sprekend, althans, tot mijn verbeelding.

De serie De grote visite van Hans Bayens. Links: Grote visite met oude man. Midden: Grote visite met jonge vrouw. Rechts: Wachten op wat komen gaat.

Via een aantal mooie hofjes loop ik terug naar het station. Wat een prachtige schilderachtige stad is dit toch. Nog zoveel te zien hier.