
Mijn derde wandeling bij vliegbasis Soesterberg. Dit vliegveld is het eerste militaire vliegveld van Nederland. In 1940 valt het in Duitse handen: "Das ist kein Flugpark, das ist ein Sahara." Na deze woorden bouwt de bezetter het zanderige vliegveld om tot Fliegerhorst, geschikt voor ruim 100 bommenwerpers. Na de oorlog is het een belangrijke NAVO-basis en is hier het enige Amerikaanse squadron van ons land gevestigd. In 2008 sluit de vliegbasis en in 2014 wordt het geopend voor het publiek. In dit jaar wordt ook het Nationaal Militair Museum geopend. Dit museum herbergt de grootste militaire collectie van Nederland en is startpunt van meerdere wandelingen.

Gebouw 45 is het oudste luchtvaartgebouw van Nederland. Het is in 1910 neergezet als showroom en perscentrum voor de Maatschappij van Luchtvaart. Na 1913 dient het als EHBO-post. Na de oorlog dient het onder meer als theehuis en lesgebouw.

De natuur in dit gebied is enorm rijk omdat het ruim 100 jaar afgesloten is geweest van de buitenwereld. In dit deel staan alleen loofbomen, want naaldbomen waren te brandgevaarlijk.

Veilig verscholen onder een dak van natuur staan hier sinds 1960 kolossale munitiebunkers van gewapend beton. Ze worden iglo's genoemd, vanwege hun vorm en de mooie combinatie met de afkorting ESKIMO: Explosive Safety Knowledge IMprovement Operation. Hier liggen jarenlang duizenden kilo's munitie opgeslagen. Omwille van de veiligheid hebben de bunkers een zogenaamd plofdak voor het geval de inhoud per ongeluk explodeert. In dat geval knalt het dak eraf maar blijven de muren staan. Bij speciale rondleidingen zijn er in een aantal iglo's kunstwerken te zien.






Tijdens de Koude Oorlog is vliegbasis Soesterberg waar mogelijk zelfvoorzienend. Het beschikt onder meer over een eigen tankstation in de vorm van twee kerosineheuvels. Eén daarvan bestaat nog steeds, zie foto rechts boven deze tekst. De tank onder de heuvel in aangesloten op een Europees ondergronds netwerk van zo'n 6000 kilometer brandstofleidingen. Zo kan de kerosine rechtstreeks worden aangevoerd vanuit het Botlekgebied en is de vliegbasis niet afhankelijk van traag en kwetsbaar transport over de weg. Eenmaal op de basis brengen vrachtwagens de kerosine naar de vliegtuigen.




Dit type munitiebunker is waarschijnlijk ontwikkeld door de Organisation Todt. Het was geschikt voor de opslag van munitie tot een kaliber van drie centimeter. De bunkers bestaan uit prefab betonnen platen op een gemetselde fundering. Deze beide bunkers stonden oorspronkelijk op het terrein van de voormalige buitenplaats Den Engh, maar zijn verplaatst om ze te kunnen behouden.


Uiteinde van de schietbaan die door de Duitsers is aangelegd tijdens de Tweede Wereldoorlog. De muur dient als kogelvanger. Op 19 november 1942 zijn hier 33 Nederlandse verzetsstrijders geëxecuteerd.


Terrein voor activiteiten als zelf een mini-jeep besturen, het meerijden in een militair voertuig of militaire voertuigenshows.



Een aantal van de buiten opgestelde vliegtuigen.



Aan het afval op de grond te zien heeft er de voorgaande avond buiten een evenement of optreden plaatsgevonden. Iets met muziek zo te lezen op dit achtergebleven document. Het zal mooi geklonken hebben in de buitenlucht.



Informatie op deze pagina komt van (de informatieborden van) het Utrechts Landschap.