Verslag van een expositie die ik samen met mijn zus bezocht in juni. We bezoeken de laatste jaren de papierbiënnales, afwisselend in Coda (Apeldoorn) en in Museum Rijswijk. Tentoonstellingen waarbij papier als materiaal voor de kunst centraal staat. Dit jaar is er ook een expositie met papierkunst in museum De Koperen Knop. Dit museum in Hardinxveld-Giessendam is gevestigd in een oude boerderij uit de 17e eeuw. Op de flyer en de website staat het volgende: Papier lijkt een alledaags iets. Papier is vooral een mooi materiaal waarmee op veel manieren kunstvoorwerpen kunnen worden ontworpen. Papier Hier laat kunstwerken zien van vouwkunst, knipkunst, historisch knipwerk, papier-maché, collages, 3D, origami, kirigami, wetfolding en meer. De expositie combineert de kunst met informatie en educatie.
Katinka van Haren - De tuin van de zoete belofte
Via activiteitenbegeleiding, de modeacademie, het illustreren van boeken en het ontwerpen van behangpatronen is Katinka van Haren terecht gekomen bij het maken van 'kamers' in 3D. Knippend en plakkend laat de kunstenares ruimtelijk vormen ontstaan. Ze heeft zich laten inspireren door het 19de-eeuwse Huis van Gijn in Dordrecht, haar woonplaats. Ze wil dat mensen blij worden van haar kunst, dat het hen verrast. Schoonheid is belangrijk voor haar, net als kleurgebruik.
Liesbeth Leenman - studiemap
Een boek met behangstalen, met daarin studies van de kunstenares, probeersels, aantekeningen. Leuk idee om daar zo'n boek voor te gebruiken en studies die me aanspreken. Heerlijk toch: 'Het hoofd van mijn dochter Sanne in vereenvoudigde vorm'.
Babette Hofstede
Sinds 2017 creëert de kunstenares handgemaakte papier-maché dieren en portretten van mensen. Tegenwoordig maakt ze ook creaties van textiel, eierdozen en andere recycle vondsten. Dieren en bloemen staan centraal in haar werk.
Ahmad Mohammad - Lutin
Ahmad maakt deel uit van Origami Groep Eindhoven en heeft zich bij dit werk laten inspireren door kunstenaar Eric Joisel.
Klara van Langevelde - Papieren potten, fragiele symbolen
Haar werk gaat over de mens, over gewone menselijke activiteiten. Van mensfiguren en portretten is haar interesse gaandeweg verschoven naar het onderzoeken van onderwerpen uit de geschiedenis en mythologie. Al eeuwenlang gebruiken mensen potten in het huishouden, culinair en voor rituelen. Bovendien staan potten symbool voor de levensreis die we maken en zijn een metafoor van onszelf: een betekenis dragende container. Het papier-maché benadrukt de vergankelijkheid.
Lieven Peeters - Fact Study XXIV (Wet folding)
Ina Fekken - Barst
Een eerdere studie milieukunde is bepalend geweest voor de onderliggende thematiek in haar werk. Centraal motief is de onontkoombare invloed die de mens heeft op de natuur/omgeving. Haar thema's zijn vaak van maatschappelijk betrokken aard. Dit werk is gemaakt van lagen gebrand papier en komt voort uit de Groningse gaswinningsproblematiek.
maker onbekend
maker onbekend
makers onbekend
Andere ruimtes van het museum bevatten objecten uit de historie van de Alblasserwaard, met honderden sier- en gebruiksvoorwerpen. We zien 'de mooie kamer', bedoeld om rijkdom te tonen en alleen gebruikt bij bijzondere gelegenheden zoals bruiloften, begrafenissen of als er bijzonder bezoek kwam. Verder zien we ook de opkamer met een bedstee, de rentenierskamer, een tegelcollectie en de oude keuken.
Voorafgaand aan de aanleg van de Betuweroute, de goederenspoorlijn tussen Rotterdam en Duitsland, zijn op het tracé archeologische onderzoeken gedaan. Op plaatsen waar door de aanleg de ondergrond verstoord zou kunnen worden, zijn opgravingen gedaan. In 1997 werd in de polder Giessendam een skelet gevonden van een vrouw uit ca. 5.500 voor Chr., de oudst bekende begraving en bewoning van Nederland.
Omdat dit gebeurde voor de aanleg van de spoorlijn, krijg zij de toepasselijke naam Trijntje, een idee van de bij de opgraving betrokken studenten. Zij maakte deel uit van een groep jagers en vissers in de Midden Steentijd, die 's winters op de donken woonden en 's zomers naar de hoger gelegen gebieden trokken. Donken zijn rivierduinen, 11.000 jaar geleden ontstaan doordat de poolwinden het zand in de laatste ijstijd op een hoop waaiden. De groep van Trijntje woonde op een donk bij de huidige Polderweg, aan de zuidkant, vanwege de zon. Bij de opgraving werden hutkommen gevonden met restanten van dunne palen. Hieruit blijkt dat mensen in hutten woonden, boven gegraven putten. Uit gevonden resten bleek dat er vooral vis werd gegeten. Bij een kleine donk verderop werd een kano van 5,5 km lang gevonden.
Nader onderzoek wees uit dat Trijntje 1.58m lang was, dat ze meerdere kinderen heeft gehad en dat ze tot haar dood in goede gezondheid verkeerde. Door het eten van ruw voedsel en het met de tanden bewerken van dierenhuiden waren haar tanden sterk afgesleten. Toen ze stierf was ze tussen 40 en 60 jaar. Ze werd op een hoge plek op de donk begraven. Doordat het skelet compleet was konden haar gezicht en lichaam worden gereconstrueerd.
Op het terrein van de boerderij staan ook een aantal bijgebouwen, deels authentiek, deels nagebouwd. Zo staat er een smederij, een wagenschuur met meerdere boerenwagens, mestkarren en koetsen, en een hoepelmakerij.
Ook staat er een stookhuisje. Vanwege het brandgevaar van de houten boerderijen met rieten daken wilde men in die boerderijen zo weinig mogelijk vuur maken. Daarom kwam er een stookhuisje, meestal dicht bij een sloot, zodat men hier het waswater kon koken. Tenslotte nemen we plaats in de theetuin bij het museum voor wat lekkers.
Informatie op deze pagina komt van:
* Museum De Koperen Knop
* Katinka van Haren
* Babette Hofstede
* Klara van Langevelde
* Ina Fekken