Elke twee jaar staat het CODA museum in Apeldoorn in het teken van papierkunst, tijdens Paper Art. Mijn zus en ik waren er twee jaar geleden voor het eerst en zijn nu terug. Voordat we bij de tentoonstelling aankomen eerst nog wat werken uit de CODA collectie.
Ingeborg van Damme - Dagboekcollier
daarachter: Berenklauw twee keer
diverse halssieraden van Nel Linssen zonder titel
Werk van Couzijn van Leeuwen, met linksboven Porseleinkast. Een grote kartonnen kast geheel gevuld met aziatica in papier en karton, uitgebreid met twee console kastjes.
Over het materiaal karton vertelde Couzijn: “Karton is, zoals we weten een verpakkingsmateriaal, een wegwerpproduct. Je vindt het eenvoudig langs de straten, wachtend op de vuilniswagen en je kunt het gratis meenemen. Dat heb ik dus gedaan om het vervolgens in stukken te snijden en opnieuw samen te stellen met behulp van de nietmachine.” Zo ontstonden zijn kartonnen sculpturen: eerst vooral kasten, inclusief kartonnen vazen erbovenop, gevuld met de prachtigste objecten: Tangpaarden, dieren - vooral vogels - en later ook plantvormen.
Sun Lee - Dancheong - Cut Out Prelude #02 (links) en Muntin - Cut Out Prelude #03 (rechts)
Sun Lee - Consumption of Heritage
Sun Lee is een textielkunstenaar en sociaal ontwerper. Voordat ze zich in Nederland vestigde, runde ze in Korea haar modemerk Aleelang. Toen haar kleding in een Koreaans warenhuis werd verkocht, besefte ze plotseling hoe ongelooflijk veel kleren er werden uitgestald. Achter de prachtige etalages is kleding echter niets dan stof die weer wordt weggegooid als het seizoen voorbij is. Na die realisatie werd ze sceptisch over de mode-industrie en de wereldwijde impact op het milieu. Op deze tentoonstelling wordt de serie papieren kleding van Sun Lee getoond, gerealiseerd op de Design Academy Eindhoven. Het zijn vesten en jassen gemaakt van traditioneel Koreaans papier.
boven: Majda Vidakovic - Vestiges
onder: Stijn ter Braak - Mijn slaapkamer
Schilder Ter Braak begon in 2020 met het namaken van zijn huisraad om het platte vlak van het schilderij te doorbreken. Dit groeide uit tot hele installaties en een exacte replica van zijn woonkamer en badkamer. In Coda staat zijn slaapkamer. Om deze te zien loop je eerst een trap op, dan op een klein trappetje staan en door een gat naar beneden kijken. Alle objecten zijn herkenbaar, maar zijn gemaakt van aan elkaar geplakte en beschilderde gevonden voorwerpen.
boven: Omlab - Stronq; voorstudie voor het 3D-printen van bouwmaterialen; ze maken gebruik van wc-papier om mee te bouwen
onder: Simon Schubert - zonder titel (Berlin chapel)
Met een eenvoudig vel papier en een precieze, ingenieuze vouwtechniek creëert Schubert de illusie van een driedimensionale wereld. Door de natuurlijke lichtinval ontstaat door de vouwen in het papier het effect van een ruimte met diepte. De mens schittert hier in afwezigheid. Verdwijnen en de innerlijke beleving van herinneringen zijn thema's in het werk van Schubert.
Jammer dat het zo slordig is ingelijst.
Naast Paper Art is de tentoonstelling Soulmates, met werk van Jelle Kampen en Lucy Sarneel.
Jelle Kampen vond zijn inspiratie niet alleen in kunsthistorische iconen, maar ook in beeldmerken en logo's uit de commerciële sector. Muziek en literatuur waren eveneens belangrijke interessegebieden en maatschappelijke thema's werden ook onderdeel van zijn werk. In de loop der tijd verwerden de duidelijke beelden die hij aan het begin van zijn carrière wilde maken tot uitvergrote details, zoals menselijke organen of delen van het skelet. Zijn kwetsbare longen en beademing werden onderdeel van zijn werken. Hij was de echtgenoot van beeldend kunstenaar en sieradenmaker Lucy Sarneel. Beide kunstenaars zijn op relatief jonge leeftijd overleden, zo'n twee jaar na elkaar. Het CODA museum heeft een deel van hun werk in de collectie opgenomen.
Deze keer wat ons betreft minder aansprekend. Twee jaar geleden waren er meerdere hele bijzondere werken, met verschillende technieken. Werken die we ook wel thuis zouden willen hebben. Nu was dat niet zo. Volgende keer beter. De jaren dat er geen Paper Art is in Apeldoorn is in Rijswijk de Papier Biënnale. Het materiaal blijft fascineren dus de komende jaren gaan we vast nog hele mooie papierkunst zien.
Informatie op deze pagina komt van:
* https://www.coda-apeldoorn.nl/nl/museum
* https://www.couzijnvanleeuwen.com/
* https://www.jellekampen.nl/