Depot

Depot Boijmans Van Beuningen werd geopend op 5 november 2021. Het is het eerste publiek toegankelijke kunstdepot en staat naast Museum Boijmans Van Beuningen in het Museumpark in Rotterdam. 

Depot Boijmans Van Beuningen bewaart en verzorgt de gehele kunstcollectie en biedt bezoekers een kijkje achter de schermen van het museum. In het depot zijn veertien klimaatgecontroleerde compartimenten ingericht met rekken, stellingen en kasten voor alle verschillende kunstwerken. Er zijn depots voor schilderijen, metalen, voor organische en niet-organische materialen, zwartwit- en kleurenfotografie. In de depotruimtes worden luchtvochtigheid en temperatuur stabiel gehouden. Vanaf de omloop, de trappen en de lift kun je de kunstwerken van allerlei standpunten bekijken. Onder begeleiding van een gids kan je ook een depotruimte bezoeken.

Ik ben hier vandaag met mijn zus en mijn 95-jarige tante. We besluiten geen rondleiding te doen zodat we alles in eigen tempo kunnen bekijken. 

Depot is gebouwd naar het ontwerp van architect Winy Maas. Naast de ronde vorm van het gebouw is de spiegelgevel het meest opvallend. De gevel bestaat uit 6.609 vierkante meter glas, verdeeld in 1.664 spiegelpanelen. De buitenkant ziet er spectaculair uit met de spiegelende façade waarin het Museumpark en de skyline van Rotterdam weerspiegeld worden. Bij de inrichting van het depot werkt Boijmans samen met kunstenaars John Körmeling en Marieke van Diemen.

Kunstenaar/architect John Körmeling heeft het ontwerp van het interieur inclusief de verlichting voor de entreehal gemaakt. De aanvankelijk stenen wand tussen de entreehal voor de bezoekers en de opslag van de kunst heeft hij vervangen door een glazen wand: zo is de cirkelvormige ruimte van het depot te zien. In de hal heeft hij een vrijstaand balkon ontworpen, dat meegaat met de ronding van het gebouw.

Beeldend kunstenaar Marieke van Diemen heeft het ontwerp The Maze gemaakt: een driedimensionaal doolhof in het atrium van het depot met zwevende vitrines waarin kunstwerken en voorwerpen uit de depots worden getoond. Het atrium bevindt zich in het midden van het depot die van de begane grond tot aan het dak van het gebouw loopt.

Het gebouw bestaat uit zes verdiepingen. Zodra je het gebouw betreedt kun je door de glazen wanden meteen kijken in de ruimte waar de kunst binnenkomt. Dwalend door het gebouw kijk je via grote ramen binnen in de depots, zie je restauratoren aan het werk en zie je hoe kunstwerken worden klaargemaakt en ingepakt om op transport te gaan. Of juist worden uitgepakt, terug van een tentoonstelling. 

Bij veel kunstwerken geen naambordjes maar een QR-code. Ik hou niet zo van die moderne fratsen. De zeurzusjes hebben meteen iets om zich over op te winden. 

Een stukje plafond op de vijfde verdieping

Carlijn Kingma, Thomas Bullen, Martijn van der Linden - The waterworks of money;
The way money flows through the architecture of our financial system & how this creates social & economic inequality

Matthew Monahan - Last One (turns the light out)
olieverf op roestvrij staal; op het eerste oog zie je er weinig meer in dan een propje, op de foto is duidelijker dat er een gezicht in te zien is

Karen Sargsyan - The Touching

Mark Manders - Unfired Clay Head

Michael Raedecker - down


In eerste instantie lijkt het een doek met daarop zes geschilderde bomen. Van dichtbij blijken de bomen in 3d-vorm met acryl en garens op het doek te zijn aangebracht.

Alicia Framis - Leave here your fears

Rodin - Eva na de zondeval

Maurizo Cattelan - Untitled

In een ruimte wordt aandacht gevraagd voor de achterkant van schilderijen. Je kunt zien op welk materiaal het is gemaakt. Of de achterkant beschilderd is, zoals op deze foto. Dan was het werk vroeger waarschijnlijk onderdeel van een altaarstuk dat je aan beide kanten kon bekijken. Vaak zie je op de achterkant ook informatie over de restauratie, merktekens van vroegere eigenaars en stickers van de musea waar het werk tentoongesteld is geweest.

het terras van Nieuwe Instituut

Op de zesde verdieping zit restaurant Renilde. Overdag is het restaurant exclusief te bezoeken voor de depotbezoeker, in de avond is Renilde een aantal dagen open voor iedereen. Ze hebben ook een daktuin met een prachtig uitzicht op het panorama van de stad. Er staan in totaal vijfenzeventig berken en een twintigtal dennen bovenop het gebouw. Als je vanuit de lucht loodrecht naar beneden op het depot kijkt, loopt het groen van de daktuin over in de groene omgeving van het park.  

De naam van het museum komt van Renilde Hammacher-van den Brande. Zij was van 1962-1978 conservator bij Boijmans. Ze legde de basis van één van de belangrijkste museale collecties moderne kunst van Nederland. Behalve onze Rothko kocht Renilde werk aan van onder andere Dalí, Magritte en Man Ray. Ook maakte ze grote tentoonstellingen in het museum zoals de legendarische Dalí tentoonstelling in 1970, die door de surrealistische meester zelf werd geopend. Renilde Hammacher overleed in 2014 op 101-jarige leeftijd.

Een hele toffe plek. 

Dit is zoals we het ons hadden voorgesteld. Ruimtes met rekken vol kunst. Die zie je af en toe, vanachter glas. Met een rondleiding bezoek je wel een aantal van die ruimtes. Als je meedoet met een rondleiding moet je eerst met je schoenen over een plakkende mat lopen zodat er geen zandkorrels in de rails van het kastensysteem terecht komen. Ook krijg je een witte doktersjas aan. Ik dacht dat dat was om te voorkomen dat andere bezoekers stiekem aansluiten bij de rondleiding. Maar het zal wel te maken hebben met bescherming van de kunst. 

Hebben we veel kunst gezien? Nee. Heb ik kunst gezien die me omver blies? Mwah. Moet jij er ook heen? Ja!
Ik heb er een hele aangename middag gehad. Het gebouw is fascinerend. Sowieso heel bijzonder dat een depot is opengesteld. De daktuin is geweldig. En mijn totaal niet zeurende tante is de liefste van de hele wereld.
 

Laatst was deze hele leuke documentaire op tv, hier de trailer.

Rondleiding door de architect Winy Maas.