Nathalie Gauglin - Emmaillote dentelle
Inmiddels begint er langzaam weer ruimte te komen voor initiatief. Ik denk nog wel lang na voor ik een eerste stap zet, voor ik een eerste letter in een app plaats. Want thuis onder een dekentje voelt toch nog steeds het veiligst. Maar door zelf het initiatief te nemen kan ik de afspraak enigszins naar mijn hand zetten, kan ik een plek en tijd voorstellen die comfortabel voelen.
Jankdagen worden jankuren. En ook niet meer elke dag. Ik word niet meer overweldigd door een oneindig lijkend verdriet. Waar eerder een negatieve gedachte dé waarheid was, is het nu een gedachte tussen minder negatieve gedachten. Maar als ik moe ben, of om andere reden wat wankel, dendert de negativiteit weer keihard binnen en trekt me naar beneden.
Iemand op tv vertelde dat haar zoon het onvermogen heeft om gelukkig te zijn.
In een artikel van Nina Polak in de Correspondent van 18 mei 2019 staat:
Depressie is vastlopen. Hoogleraar psychiatrie aan de Rijksuniversiteit Groningen en medeauteur van het boek Diagnose depressie (2015) Robert Schoevers over het verschil tussen ‘normaal’ leed en depressie: ‘Het leven gaat gepaard met nare dingen. Het is volkomen normaal dat je daar allerlei gevoel bij hebt: verdriet, angst, woede, somberheid. Als je die dingen ervaart, weet je vaak waar ze mee te maken hebben en het gevoel komt en gaat. Je kunt erover praten, je kunt erom huilen, soms misschien een beetje lachen, er zit beweging in. Bij depressie is die beweging weg. Het is alsof je iets heel ergs hebt meegemaakt, waar je verdoofd en onrustig van bent, maar je komt er niet meer uit – het leidt een eigen leven. Het kan ontstaan na een heftige gebeurtenis, maar soms ook zomaar. Die gewone mechanismen om jezelf op te beuren werken niet meer, het lukt niet meer om ergens anders aan te denken of te relativeren. Wanneer je het verdriet bespreekt, lukt het dan vaak niet meer om erom te huilen, het praten lucht niet op: je zit vast.’ Tijdens een depressie ben je gevangen in je onvermogen om iets positiefs te ervaren.
Nog zoiets: Je kunt pas van een ander houden als je eerst van jezelf houdt. Of: een ander kan pas van je houden als je eerst
van jezelf houdt. Lekker dan.
In een oude Libelle staan 15 tips om je gevoel van eigenwaarde een boost te geven. Tips als ‘wees je bewust van je eigenwaarde’, ‘accepteer je minpunten’ en ‘wees trots op jezelf’.
Duidelijk geschreven door een medewerker met vrij weinig levenservaring en inlevingsvermogen.
Nathalie Gauglin - La naissance d'Elvire
Nathalie Gauglin - Ferme les yeux
Voor verdriet wat niet mag bestaan, is ook geen troost. Ik hoorde het laatst iemand zeggen op tv. Gaandeweg kom ik steeds dichter bij de bron van mijn tranen. Maar ik geloof niet dat een duik in die bron verlichting gaat geven, geen eureka-moment dat alles verzacht. Daarom wil ik geen medicatie, geen therapeut meer. Het verdooft of verlicht misschien wat, maar ik word er geen leuker mens van. Pijn voelt vertrouwder dan geluk.
Maar ik was aan het vertellen dat het iets beter met me gaat.
Het feit dat ik opkrabbel betekent niet dat ik anders over het leven of over mezelf denk. Voor mij is mijn lage zelfbeeld een gegeven, geen fase of iets in ontwikkeling. Maar in betere tijden zijn mijn ratio en mijn gevoel beter in balans. Dan beklijven de negatieve gedachten minder, is er oog voor leuke dingen, zit ik niet gevangen in die neerwaartse spiraal.
Initiatief nemen is vrij kwetsbaar voor iemand die nee als afwijzing ervaart. Zo ben ik meestal niet degene die belt, ervan uitgaande dat het niet uitkomt, of dat de ander niet op mij zit te wachten. Gekregen complimenten zie ik vaak als beleefdheden. Stiltes zijn veelzeggend, bevestigingen van dingen die ik me in mijn hoofd heb gehaald. Prestaties van een ander zijn nederlagen van mezelf.
Nathalie Gauglin - Les fleurs de zon jardin
Maar ik was juist aan het vertellen dat het iets beter met me gaat...
Ik laat de muziek aan het woord. Dit nummer raakt voor mij direct de juiste snaar. De viool is voor mij het instrument wat zowel het verlangen als het verdriet in zich draagt en vertelt het verhaal van deze fase.
The Kyteman Orchestra - Jonas