Een week geleden ontstond het plan om naar Parijs te gaan samen met vriend Mark, hij had me maanden geleden getipt over een bijzondere tentoonstelling van Klimt in Parijs. Ik kwam uit Amsterdam, moest heel nodig plassen en klopte daarvoor bij Mark aan. Ik vertelde hem dat ik overwoog met de bus naar Parijs te gaan, zo goedkoop mogelijk, om naar die tentoonstelling te gaan. Hij wilde echter wel mee, en dan met de auto. Er waren bijna geen tickets meer verkrijgbaar, rond de feestdagen een populaire bestemming en de tentoonstelling loopt bijna af.
Dat is sowieso wel wat we merken als we tijdens het korte verblijf onze andere tijd in Parijs plannen. Bijna alle musea werken met tickets voor een tijdvak en zitten soms al lang van tevoren vol. Zo wilden we naar Fondation Louis Vuitton, een museum voor moderne en hedendaagse kunst in het noordwesten van de stad. Het gebouw is ontworpen door Frank Gehry, ook architect van onder andere het Guggenheim Museum in Bilbao, het Dansende Huis in Praag en de Walt Disney Concert Hall in Los Angeles. Maar er staat een lange rij voor de ingang en als we later kijken voor tickets voor zaterdagochtend blijkt dat niet meer mogelijk. Dus museumbezoek moet je eigenlijk van te voren plannen. Een aantal foto's hieronder, die met zwarte ronde hoeken en een breed beeld, zijn van Mark, hij heeft zo'n fijne fisheye lens.
Na aankomst in Parijs op vrijdag maken we een stop bij Grande Arche in de kantorenwijk La Défense. De volledige naam luidt La Grande Arche de la Fraternité, de grote boog van de broederschap. De Deense architect Von Spreckelsen wilde een 20e eeuwse versie van de Arc de Triomphe die je, als er geen mist is, aan de andere kant van de boulevard kunt zien liggen. In het gebouw zijn kantoren gevestigd en een restaurant op de bovenste verdieping.
Aan de Place des Vosges zijn diverse galerieën gevestigd. Kunstenaars van de werken hier boven onbekend.
Kunstwerken van Jurga bij galerie Artmundi.
Foto links: Journal intime. Foto midden: How do I fix thee. Foto rechts: T'as vu l'heure?
chocolaterie Joséphine Vannier
De volgende dag drinken we wat bij Le Train Blue, een café restaurant op Gare de Lyon. Deze stationsrestauratie werd in 1901 geopend door de toenmalige president van Frankrijk en heette toen nog Buffet de la Gare de Lyon. In 1963 kreeg het de huidige naam, als eerbetoon aan de legendarische blauwe exprestrein ‘Paris – Ventimiglia’ van 1922. Vertrek uit Parijs om 20.00 uur via Marseille en Monaco en aankomst de volgende dag in Ventimiglia om 11.22 uur. Duur maar aangenaam vertoeven. En een lekkere chocolat chaud.
De Promenade Plantée is een verhoogd park aangelegd op een verlaten spoorwegviaduct. Het traject is 4,7 kilometer lang en loopt over viaducten, spoordijken, bruggen, en tunnels van Opera Bastille tot Boulevard Périferique aan de oostkant van de stad. De bogen onder het viaduct zijn omgebouwd tot winkels, cafés, galerieën en ateliers.
foto's lampen: Junior Fritz Jacquet maakt voorwerpen van papier, zoals lampen, maskers, planten en beelden
foto linksonder: woningen aan de Promenade Plantée
gebouw van het Commissariat Central de Police de Paris
En dan is het zover, we gaan naar Atelier des Lumières, in het 11e arrondissement. In een voormalige metaalgieterij is sinds april dit jaar een centrum voor digitale kunst gevestigd. De hal is tien meter hoog en heeft een oppervlakte van tweeduizend m2. Met honderdveertig videoprojectoren wordt je ondergedompeld in beeld, beweging en geluid. Bijna alle oppervlakten worden hierbij gebruikt, de muren, de vloer, het plafond en er zijn nog elementen van de oudere gieterij zichtbaar, een grote schoorsteen, de droogtoren, een koelreservoir.
eigen video: fragment show Atelier des Lumières
De eerste tentoonstelling is gewijd aan de Weense kunst van Gustav Klimt, Egon Schiele en Friedensreich Hundertwasser. Om de beurt volgen portretten, landschappen en naakten elkaar af, op het ritme van Wagner, Beethoven en Mahler.
eigen video: fragment show Atelier des Lumières
Klimt werkte vaak met bladgoud en gebruikte erotische symboliek. Hij maakte naam met vrouwenportretten maar schilderde ook landschappen. Zijn werk wordt geassocieerd met de jugendstilbeweging en de art-nouveau. De tekeningen en schilderijen van Schiele zijn voornamelijk afbeeldingen van mensen. Hij maakt gebruik van lijnen, wordt eerder als een tekenaar dan als schilder gezien. Klimt's werken hebben vooral ronde zachte vormen, waarmee hij de menselijke vorm idealiseerde, de werken van Schiele juist krachtige hoekige lijnen.
Hundertwasser was een kunstenaar en architect. In zijn schilderijen maakte hij uitbundig gebruik van kleur, omkaderde vlakken en spiralen. Rechte lijnen ontbraken. Dit is ook terug te zien in de huizen die hij heeft ontworpen en die ik in Wenen heb gezien.
Het was een hele bijzondere ervaring die zich moeilijk vast laat leggen of beschrijven. Je moet het ondergaan, je camera wegleggen en alles over je heen laten komen. Enorm overweldigend, al die beelden ondersteund door prachtige muziek. Deze tentoonstelling eindigt 6 januari, alle tickets zijn uitverkocht. Vanaf 22 februari tot het einde van het jaar is er een nieuw programma rond Van Gogh. Een echte aanrader!
Hieronder de video van Lolo Leblog die een goede impressie geeft van de huidige geweldige expositie. De video's hierboven zijn stukjes die ik zelf heb vastgelegd. Informatie heb ik grotendeels gehaald van een website waarop ook nog hele mooie foto's staan:
http://paris-fvdv.blogspot.com/2018/05/atelier-des-lumieres-een-droomfabriek.html
video van de vernissage van de expositie over Gustav Klimt in Atelier des Lumières