2015 Spanje

Cuenca

Cuenca is een klein stadje met de eerste gotische kathedraal van Spanje. Bekend zijn ook de 'hangende huizen', daarvoor ging ik, die gebouwd zijn op een uítstekende rotspunt boven een ravijn. In de huizen is een museum voor abstracte kunst gevestigd. 

Cordoba

Córdoba wordt veel bezocht vanwege de prachtige katholieke kathedraal. In plaats van een nieuw gebouw neer te zetten werd na de middeleeuwen de voormalige grote moskee, de Mezquita, omgebouwd. De Moorse invloeden zijn nog duidelijk zichtbaar, zoals de gebedshal met de talrijke marmeren zuilen en de koepels. Het centrum van Córdoba staat op de Unesco Werelderfgoedlijst en is echt sfeervol met veel witte huizen en indrukwekkende binnentuinen. Bij de VVV kun je een knipkaart kopen waarmee je deze prachtige groene tuinen kunt bezoeken, erg aan te raden! Buiten de stad kun je naar de ruïnes van Medina Azahara, een voormalige Moorse paleisstad. Ongeveer tien procent is nu opgegraven en te bezoeken.

Ronda

Ik zag een plaatje van deze kloof in Ronda en wilde hier heen. Dit is de Puente Nuevo (nieuwe brug), de verbinding tussen het oude en nieuwe deel van de stad. De brug is 120 meter lang en 98 meter hoog. De stad ligt op een soort plateau in een bergachtig gebied en wordt gescheiden door de rivier de Guadalevin. Ik slaap er in hotel El Poeta de Ronda, vlakbij de brug, het voormalig huis van de dichter Pedro Pérez Clotet, een prachtig hotel. Hij had hier een grote bibliotheek vol poëzie in gevestigd. 

Cádiz

Cádiz is een havenstad geheel omringd door water. Een stad vol oude gebouwen en gezellige pleinen. De James Bond film Die another day werd hier opgenomen, als plaatsvervanger voor de stad Havana. Vroeger was het een eiland. Op de foto's de kathedraal, de boulevard en het Parque Genovés.

Toledo

Toledo is gebouwd op een heuvel aan de Taag. Het is één van de oudste steden van Spanje, en was tot midden 16e eeuw de hoofdstad en het kerkelijk centrum van het land. Dat is tegenwoordig nog goed te zien aan de grote hoeveelheid kerken in de stad. Ook veel middeleeuwse kronkelige smalle straatjes, pleinen en gebouwen, het centrum staat dan ook op de Unesco werelderfgoedlijst. Ik slaap in een appartement midden in het centrum, erg leuk.

Segovia

Segovia ligt boven op een rots en is geheel ommuurd. De stad heeft veel middeleeuwse en Romeinse monumenten, waarvan het aquaduct uit de 1e eeuw het bekendste. Het aquaduct is 28 meter hoog en 728 meter lang en loopt dwars door de stad. 

Madrid

De laatste dagen verblijf ik in Madrid. Van daaruit maak ik een excursie naar El Escorial, het abdijcomplex van Filips II van Spanje. Het is een kasteel, abdij en koninklijk mausoleum ineen. Het complex is ongeveer dertien hectare groot met een centrale binnenplaats beheerst door een kerk met koepel, met aan de ene kant een klooster en aan de andere kant een seminarie en koninklijke vertrekken. Filips II bouwde het Escorial bouwen als laatste rustplaats voor zijn vader Karel V en als plek waar hij zich kon terugtrekken. Hij wilde er kunnen praten met God en met zijn vader. In de crypte bevinden zich nu zesentwintig graven van Spaanse vorsten en hun echtgenotes. 

Daarna brengt de bus ons naar De vallei van de gevallenen. In 1940 besloot de junta onder leiding van dictator Franco een monument op te richten ter ere van de slachtoffers van de Spaanse burgeroorlog. In de rotsen werd een gigantische kerkruimte uitgehouwen. Je komt de ruimte binnen via een grote bronzen deur. Na een aantal voorhallen kom je in het schip van de kerk, waarin immens grote wandtapijten hangen, verlicht door gietijzeren toortsen. Het graniet van de berg is als plafond zichtbaar. Voor het hoofdaltaar is de oprichter van de fascistische partij begraven, achter het altaar bevindt zich het graf van dictator Franco. Omdat dit een monument moest worden voor alle slachtoffers liggen hier ook republikeinse strijders begraven, achter onopvallende deurtjes.
Boven op de rots is een enorm kruis opgericht. Aan de voet van het kruis bevinden zich de vier evangelisten. 

Het monument is voor Spanje ongemakkelijk. Het herinnert aan de burgeroorlog en aan het fascisme. Jaarlijks komen op de sterfdag van Franco verschillende fascistische groeperingen naar zijn graf. Daarnaast werden tijdens de dictatuur graven van republikeinse gevallenen zonder goedkeuring van de familie leeggehaald om te worden herbegraven in het mausoleum om het gebouw te vullen. De nabestaanden vechten nog steeds om de resten van hun familieleden terug te krijgen. Dit jaar is voor het eerst een massagraf in de vallei geopend, om resten te identificeren. De nieuwe Spaanse socialistische regering wil het graf van Franco verwijderen uit het monument.