2011 Ierland


Eindelijk, al zo lang wil ik naar Ierland, en nu gaat het eindelijk gebeuren. Ik vlieg naar Dublin, reis met de trein naar een aantal andere plaatsen, maak dagexcursies en vlieg terug vanaf Belfast. Ik had me ingesteld op slecht weer, maar heb maar een paar dagen wat regen gehad. Een prachtig land!

 

Dublin

National Library

Merrion Square

Temple Bar

Powers Court

Hill of Tara. Deze plek was een belangrijke plaats, een centrale plek in Ierland, koningen zouden op deze heuvel zijn gekroond. In de omgeving zijn veel vondsten gedaan van religieuze en ceremoniële betekenis. 

Kilmainham Gaol; gevangenis waar veel Ierse rebellen zijn vastgehouden en geëxecuteerd, geopend eind 18e eeuw, gesloten in 1924.

Excursie naar Wicklow Mountains, ten zuiden van Dublin. Naast de prachtige natuur ook een bezoek aan Glendalough (dal van de twee meren), een Ierse vallei met de oudste christelijke overblijfselen van Europa. In de zesde eeuw leefde St. Kevin in het dal van Glendalough als kluizenaar. Door de toeloop van volgelingen ontstond al snel een kloostergemeenschap. In de twaalfde eeuw zou deze gemeenschap al tot 3000 mensen zijn uitgebreid en kende de vallei zeven kerken. Vanaf de tiende eeuw werd Glendalough vaak door Vikingen overvallen. In 1398 werd het klooster vrijwel vernietigd, maar wel weer herbouwd. Het einde van het klooster kwam in 1539 toen het klooster door de Engelse koning Hendrik VIII werd opgeheven.

Cork

Crawford Art Gallery

Cliffs of Moher; de kliffen bestaan uit kalksteen en hebben een lengte van acht kilometer. Halverwege ligt O'Brien's Tower, een ronde stenen uitkijktoren. De kliffen grenzen aan de Burren, een karstlandschap met veel rotsen. Onder het gebied liggen duizenden grotten.

In deze straat had ik het gevoel in een typisch Ierse film of boek rond te lopen. Tijdens de reis las ik boeken van o.a. John Boyne, en ik zag dit soort straten voor me. Achter iedere deur een verhaal. Ooit zag ik een jongen in een disco in Gouda, die voor mij sprekend Douwe was, de vriend van Rosa. Zij was de hoofdpersoon in 'En dan is er koffie', een boek van Hannes Meinkema. Ik had uiteraard nooit een foto gezien, hij was alleen in woorden opgetekend, maar hij was de belichaming van die woorden. 

 

Killarney

Killarney National Park

Een prachtige wandeling door de Gap of Dunloe, een nauw dal in het groene Ierse landschap. Stenen bruggetjes, beekjes, bergmeren, kronkelpaadjes. Het is zes kilometer van het ene uiteinde naar het andere uiteinde van het dal. Ik loop vreselijk gelukkig wezend hard mee te zingen met de muziek op mijn oren. 

Excursie naar de Ring of Kerry, prachtige natuur aan de zuidwestkust van Ierland, op schiereiland Dingle.
Woeste kust, aantrekkelijke dorpen, levendige stadjes, indrukwekkende bergpassen en witte stranden.

 

Galway

Excursie naar Connemara, een gebied in het westen van Ierland met hoogveengebieden. We bezoeken ook Kylemore Abbey (klooster van het grote bos), een voormalig landhuis, gebouwd in de 19e eeuw. In 1920 werd het aangekocht door uit België gevluchte Benedictinessen en sindsdien is het een klooster annex kostschool voor meisjes. Het gerucht gaat dat ook Madonna haar dochter hier naar toe stuurde. 

Excursie naar de Aran Islands, eilanden in de monding van de Baai van Galway. De bewoners leven van visserij en toerisme.

 

Belfast

Deze touwburg verbindt het eilandje Carrick-a-Rede met het vasteland. Twintig meter lang, dertig meter boven de rotsen. 

De Giant's Causeway is een rotsformatie aan de noordoostkust van Noord-Ierland, bestaande uit zo'n 40.000 basaltzuilen. Ze zouden zijn ontstaan bij een vulkaanuitbarsting, zestig miljoen jaar geleden. Er is ook een legende over dit gebied: de Ierse reus Fionn mac Cumhaill (Finn McCool) bouwde een pad door de zee (causeway) naar Schotland om met zijn Schotse tegenhanger Benandonner te vechten. Op het moment dat Fionn in Schotland aankomt, ziet hij dat Benandonner nog reusachtiger is dan hijzelf en hij vlucht terug naar Ierland. Daar aangekomen, achtervolgd door de Schotse reus, vraagt McCool aan zijn vrouw om hem als baby te vermommen. Op het moment dat Benandonner in Ierland aankomt ziet hij de vrouw met de baby, waarbij hij schrikt van de grootte van het kind, aannemend dat de vader van zo'n groot kind vele malen groter en sterker zal zijn dan hijzelf en hij vlucht terug naar Schotland. Op zijn vlucht vernielt Benandonner het pad. Alleen het begin in Ierland en het eind in Schotland (Fingal's Cave op het eiland Staffa) blijven bestaan.

Britten en Noord-Ierse unionisten en protestanten zeggen soms Londonderry, het grootste deel van de inwoners van de stad is katholiek en gebruikt de naam Derry. De stad speelde samen met Belfast een belangrijke rol in de onlusten tussen katholieken en unionisten rond 1970. Ook Bloody Sunday, de bijnaam die in Noord-Ierland wordt gebruikt voor 30 januari 1972, de dag waarop veertien ongewapende jongens en mannen werden neergeschoten door Britse soldaten na een vreedzame, maar door de Britten verboden, demonstratie voor de burgerrechten, vond plaats in Derry. 

Ik loop rond in Belfast, langs de afscheidingsmuren die vanaf 1969 zijn gebouwd, na gewelddadige rellen tussen protestanten en katholieken. Je kon de muren zonder controle passeren maar vrijwel niemand had daar behoefte aan, men wil op eigen gebied blijven en geen contact hebben met de ander. Tussen de verschillende doorgangen bevonden zich hekwerken die dicht konden om rellen te voorkomen. Ik zie veel politieke graffiti, niet alleen bij de muur maar ook in de wijken. Grote muurschilderingen waarmee gesneuvelde wijkbewoners van toen herdacht worden. Levensgrote herinneringen aan een tijd die nog steeds voelbaar is. Nog steeds overal vlaggen, en prikkeldraad. Terwijl ik er ben hoor ik op het nieuws dat er een speeltuin geopend is waar een paar uur per dag kinderen uit verschillende wijken samen kunnen spelen. Verbijsterd ga ik het gesprek aan met de vrouw van de toeristische informatie. Hoe kan dit? Hoe kan dit nog steeds bestaan? Ze haalt haar schouders op. Zo worden ze opgevoed, en zo blijven verschillen bestaan. Het stadsbestuur heeft in 2013 besloten dat uiterlijk 2023 alle muren verdwenen moeten zijn.